Składniki:
- 1 średnia główka brokuła
- 1 szklanka gotowanego słodkiego ziemniaka lub dyni pokrojonej w kostkę
- 1 cebula dymka pokrojona w plasterki (razem z zielonymi łodygami)
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 jajka
- 1/2 awokado w plasterkach
- 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
- Sól i chili do smaku
Przygotowanie:
- W robocie kuchennym rozdrobnij brokuły na masę podobną do ryżu.
Napełnij mały rondelek wodą i zagotuj. Wbij każde jajko do oddzielnej miseczki. - Podczas gdy woda się goruje, podgrzej patelnię na średnim ogniu. Dodaj masło i pozwól mu się roztopić.
- Wrzuć na patelnię brokuły i cebulę dymkę i wymieszaj, podsmaż je według uznania. Odłuż do miski.
- Na tej samej patelni podgrzej słodkie ziemniaki lub dynię.
- W tym samym czasie przygotuj jajka w koszulce. Dodaj do gotującej się wody ocet. Zamieszaj wodę, aby utworzyć wir, a następnie dodaj jajka pojedynczo. Gotuj przez 5 minut lub do momentu aż białko będzie ścięte. Wyjmij cedzakiem na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
- Wyjmij słodki ziemniak lub dynie z patelni i przełuż do miski.
- Dodaj brokuły, a następnie jajka.
- Dodaj plastry awokado, posyp solą i chili do smaku i smacznego.
Najnowsze komentarze